Fly Fishing!!

Wie eenmaal een steelhead gehaakt heeft, wéét dat deze spectaculaire en mooie sportvis er alles voor doet om zelf los te komen. Meerdere runs van 30 tot 50 meter, waarbij de vis vaak diverse malen spectaculair uit het water komt zijn eerder regel dan uitzondering. Steelhead pakt zowel de droge als natte vlieg, de streamer en de nymph. Het vissen met de droge vlieg is echter een visserij die vreselijk veel  uithoudingsvermogen, geduld en inzet en  van de vliegvisser eist.  Een 10 voet vliegenhengel, lijnklasse #8/9 en een Teeny 200 of 300 lijn en een leader met een trekkracht van 15lbs. is prima. Vissen volgens de zogenaamde “dead drift” methode, waarbij de vlieg voldoende gelegenheid krijgt om af te zinken resulteert diverse keren per dag in een aanbeet. Het formaat van de vlieg is deels afhankelijk van de tijd van het jaar en het niveau van het water. In de (na)zomer de wat grotere patronen aan te raden, gebonden op haak maat #2 en #4.

Verre worpen zijn niet altijd noodzakelijk, meestal is 20 meter al voldoende. Na elke worp doe je een stap stroomafwaarts en herhaal de handelingen totdat een steelhead de vlieg gepakt heeft of een pool is afgevist. De makkelijk bereikbare stekken weet iedereen, dus daar kan je andere vissers tegenkomen.  Het verdient dan zeker aanbeveling wat moeilijker bereikbare plekken te zoeken!  In het Camp heb ik 2 pontoons liggen en zo kom je op de mooiste plekken! Omdat steelhead genoeg heeft aan zo'n 30 cm water, tref je ze ook vaak dicht op de kant. Het verdient dus zeker aanbeveling de kanten goed af te vissen

In British Columbia heb je naast de normale vergunning (Annual License à C$ 85) voor de meeste rivieren in het Skeena systeem in de periode tussen 1 september en 31 oktober (prime time steelhead!!) ook een dagelijkse Classified Water licentie nodig. Voor o.a. de Skeena, Kispiox, Morice en Bulkley is dat de CW II vergunning die moet worden aangeschaft à C$ 21 per dag per rivier én de vergunning moet voorzien zijn van een Steelhead Stamp en die kost C$ 68. Dat kan tegenwoordig allemaal online.
Ik ben regelmatig door rangers gecontroleerd, ook op plekken waar je alleen met een raft kan komen.
En helaas, sinds 2012 is het voor buitenlanders in British Columbia tijdens prime time steelhead ook niet toegestaan om zonder officiele gids in de weekenden op die rivieren te vissen. Gelukkig zijn er meren zat waar we dan op forel kunnen vissen. Het liefst ga ik dan naar het Rainbow Alley Provincial Park nabij Babine Lake.
Daar zitten de regenbogen achter de paaiende sockeye zalmen en vreten zich rond aan de eitjes.

In sommige gevallen komt een lange 2-handige zalmhengel van pas, zeker als verre worpen gemaakt moeten worden om de vis te bereiken. Een 13 of 14 ft hengel voor een #8/9 lijn is perfect. De laatste jaren is Skagit stijl erg populair omdat daarmee grotere en zware vliegen makkelijk geworden kan worden. Een ander voordeel van een lange hengel is dat men beter controle heeft over de bewegingen van de vlieg. Vooral de Morice en de Bulkley zijn rivieren waar een 2-handige zalmhengel goed tot zijn recht komt. Het vissen met een droge vlieg op steelhead is daar erg populair.

Hoewel de 2-handige zalmhengel met droge lijn en een flink verzwaarde vlieg steeds populairder wordt, kan men natuurlijk nog steeds goed terecht met de éénhandige vliegenhengel. Ik heb dat zo'n 10 jaar gedaan en zo ook echt mijn steelhead wel gevangen. Het landen met een éénhandige vliegenhengel is wat eenvoudiger dan met een 2-handige. Het daadwerkelijk landen van een steelhead kan eigenlijk maar op één manier: zodra de vis op zijn zij gaat liggen, kan je hem bij de staart pakken en zo voorzichtig de kant opduwen om te onthaken. In tegenstelling tot zalm kan steelhead NIET aan de staart worden opgetild, steelhead heeft geen gevorkte staart.

En natuurlijk geldt altijd: ga met respect om met de vis en laat deze na de foto weer rustig wegzwemmen.