Steelhead en zalm

Steelhead

 

Zalm geldt voor de meeste sportvissers als de koning der vissen. Het betaalbaar vissen op Atlantische zalm is helaas voor de meeste sportvissers zo goed als onmogelijk. Prijzen voor een goede rivier in Noorwegen of Schotland kunnen oplopen tot honderden euro's per dag, en de vangsten blijven maar al te vaak beperkt terwijl de toprivieren  vaak alleen toegankelijk zijn voor een select gezelschap. Diegenen die zich een korte trip kunnen veroorloven nemen dan een groot risico. Teveel factoren die men niet in de hand heeft spelen een rol en na afloop is men vaak een illusie rijker en veel geld armer. Goedkope rivieren zijn er natuurlijk wel maar dat is en blijft een gok. 

De rivieren in British Columbia hebben een trek van 5 soorten Pacifische zalmen en natuurlijk de steelhead! 

Voor de vliegvisser is British Columbia een waar paradijs, met een natuur waar je een zwarte beer kunt tegenkomen. Waar de arenden over de rivier vliegen en met een beetje geluk zie je een arend een zalm pakken. Bevers, herten en elanden zijn er nog volop, maar hoe lang dit zo zal blijven weet je maar nooit.  De mens heeft steeds meer ruimte nodig en ontneemt de natuur vaak teveel van zijn bijna onuitputtelijke rijkdommen. De Kispiox is één van de beste steelhead rivieren en de steelhead die deze rivier optrekt staat bekend als sterk, groot en zwaar.
De steelhead die de Bulkley en Morice optrek is over het algemeen wat kleiner en minder fors. Maar ook daar komen exemplaren tot ver over de 90 cm voor!

 

 

Pacifische zalm

 

De coho of zilverzalm is een van de spectaculaire pacifische zalmen. Coho's zijn prachtig zilver wanneer de het zoete water optrekken voor het paaien en pakken graag een vlieg, zodat ze ook een zeer gewilde zalm zijn voor de vliegvisser. Wanneer de coho langer op het zoete water verblijft verandert de vis. Hoe dichter de coho bij de paaigronden is, hoe moeilijker het wordt om hem met een vlieg te vangen. De mannetjes krijgen de bekende 'kype' of haakbek en de coho's  veranderen langzaam van zilver via roze naar diep rood en soms zelfs roodzwart. Verse coho is een ware acrobaat die tijdens een dril vaak het water uitkomt en levert een strijd die volgens sommige gelijk is aan die van een Atlantische zalm.  In de meeste rivieren van British Columbia begint de jaarlijkse trek van de coho in augustus en duurt tot november.  

De coho komt voor in bijna alle rivieren van de westkust van Amerika en Canada en ook in Siberië en Japan. In 1967 zijn smolts uitgezet in rivieren aan de oostkant van Amerika en de Grote Meren en is daar één van de polulairste sportvissen. Omdat hun trek naar de paaigronden korter en dus minder gevaarlijk is dan die van de chinook, en omdat ze vaak in rivieren aan de kust paaien, heeft de coho een prima overlevings factor. Het gemiddelde gewicht van de coho ligt rond de 12 pond. De grootste aan een hengel gevangen coho woog 33 pond! Coho's zijn vaak gegroepeerd te vinden in wat diepere pools. De coho heeft de eigenschap de vlieg vaak te volgen en pas op het allerlaatste moment toe te slaan of weg te draaien. Het 'combatfishing' op coho is erg populair bij de lokale bevolking, net als bij de chinook. In weekenden staan ze dan zij aan zij in de rivieren. Vooral in het zuiden van British Columbia is dat een veel voorkomend verschijnsel.

Andere zalmsoorten zijn de sockeye of red, de chum of dogsalmon, de pink en de chinook of Kingsalmon.

© 2016 by Steelhead Adventures. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Icon
  • Vimeo Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Google+ Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now