Natuur & Wildlife

In British Columbia komen 2 soorten beren voor. De zwarte beer is de kleinste. Een mannetje kan een gewicht bereiken van ongeveer 225 kg. terwijl het vrouwtje, dat aanzienlijk kleiner is, een gewicht bereikt van ongeveer 90 kg. De grizzly beer behoort tot de familie van de bruine beren en is veel groter dan een zwarte beer. Mannetjes bereiken een gewicht van meer dan 400 kg. Beren zijn erg goede vissers en leven over het algemeen een vrij solitair bestaan.

Tijdens een vistrip naar British Columbia is het normaal om een paar zwarte beren tegen te komen. De grizzly leeft meer teruggetrokken en ziet men dus ook niet zo vaak. Een ander dier dat men vaak ziet is de bald eagle. Deze arend is een prachtige vogel en het is werkelijk een mooi gezicht een arend met een  spanwijdte van meer dan 2 meter te zien vliegen! Deze roofvogel heeft net als de beer geen natuurlijke vijanden, op de mens na dan.

De grizzlybeer is de grootste. Hij kan op zijn achterpoten staand een hoogte van 3 meter bereiken en tot 600 kg zwaar worden. De bouw van de beer is gericht op het zoeken en graven naar voedsel in de grond. De grizzlybeer heeft een zeer kenmerkende grote uitstekende spierbundel tussen de schouderbladen, die hem veel kracht in de voorpoten oplevert. Ook de nagels van de grizzlybeer zijn scherp en lang (zo'n 10 cm), en geschikt om in de aarde mee te wroeten.

Grizzlyberen en mensen gaan slecht samen in een gebied.

Andere dieren die men tegen kan komen tijdens een vistrip naar British Columbia zijn herten, bevers, elanden, lynx, coyotes, otters en diverse knaagdieren.In British Columbia komen ook wolven en cougars (bergleeuw) voor, maar de kans dat je een van deze dieren zal zien is helaas vrij klein. Voor elk dier geldt dat British Columbia een waar paradijs is. Er is eten in overvloed.

September heeft vaak zogenaamde 'Indian Summers', mooi en lekker weer met temperaturen in Northwest British Columbia tot 18/19 graden overdag en 's-nachts soms al wat lichte vorst. Als je 's-ochtends vroeg als eerste bij een pool komt, zie je vaak een lichte mist over de rivier. Aan dit verschijnsel dankt de Skeena ook haar naam, 'river of mist'

De bossen beginnen van kleur te veranderen, langzaam verdwijnt het groen voor oranje en bruin. De bladeren laten los. De rivieren worden of door smeltwater gevoed of door een meer. In beide gevallen zijn de meeste redelijk snelstromend. Sommige zijn goed toegankelijk, andere wat moeilijker. Maar er zijn genoeg plaatsen om heerlijk te kunnen vliegvissen in een wonderschone omgeving.

Natuurlijk is Canada, en met name British Columbia het hele jaar erg mooi. De ervaring heeft mij wel geleerd dat september en oktober de beste maanden zijn voor steelhead.